Dela nyhet
Veteran VM eller WMOC 2018 i Danmark
20 sep 2018 0 kommentarer
2012 arrangerades WMOC i Tyskland, i den mellersta delen som heter Harz. Vi tyckte då att det var en trevlig tävling och har sedan dess funderat på om vi skulle kunna vara med ytterligare en gång. WMOC turnerar verkligen runt hela världen och det har sedan 2012 bl.a. tävlats i Brasilien och Nya Zealand för att ta några exempel. Problemet som jag, Thomas, har är att jag stänger butiken tre veckor i juli så tävlingen måste gå då. Det här året föll bitarna på plats när Danmark stod som värd för tävlingen. Sedan några år tävlas det i tre discipliner under veckan, sprint, medel och lång. Det är även kval insprängda i programmet så det tävlas under fem dagar och det är två vilodagar under veckan. I år kom det ca 4000 tävlande från 45 länder till Danmark.
Tävlingarna genomfördes på Själland och började med Sprintkval den lördagen den 7/7 i Hörsholm som ligger mellan Helsingör och Köpenhamn. När startlistan dök upp så visade det sig att Carina och jag skulle starta inom några minuter efter 15.00 på lördag eftermiddag. Bra, eftersom jag semesterstängde butiken kl. 18.00 på fredag kväll och att vi då skulle kunna hinna till Hörsholm på lördag förmiddag. Knappt en vecka för starten kom kontraorder. Carina hade blivit flyttad till en start 10.30 och jag skulle starta 13.29. Det blev ändrade planer. Vi fick åka iväg redan på fredag kväll och hyra in oss på ett ställe utanför Helsingborg. På lördag morgon åkte vi över sundet och kom till tävlingen i god tid. Kvalet innebär att man blir uppdelade i heat om ca 80 personer. Till A-final går sedan ca 80 personer och till B-final lika många o.s.v. beroende på hur stor klassen är.
I Carinas klass W55 var det 207 anmälda till sprinten och 220 anmälda till skogstävlingarna. I Thomas klass M60 var det 319 resp. 350 stycken anmälda.
Kvalet bjöd inte på några större svårigheter eller klurigheter och vi gjorde båda stabila lopp utan avgörande missar. Carina slutade 13:e i Heat 2 och jag kom också på 13:e plats så vi kvalificerade oss till A-finalen kommande dag i centrala Köpenhamn.
Efter kvalet åkte vi norrut till stugan vi hade hyrt i norra delen av Själland. Närmsta större stad var Fredrikswaerk. På kvällen anslöt Emil med familj. De är ju för unga för att springa några tävlingar men hade tankar om att ta en öppen bana någon dag.
Söndagen var det Sprintfinal i centrala Köpenhamn. Vi tog tåget för att slippa åka bil i centrum av Köpenhamn och TC var vid Christiansborgs slott. Carinas klass startade före min och när hon kom i mål varnade hon för en fälla på slutet. (se bild). Den här dagen var det lite klurigare på sina håll så man var tvungen att se upp. Mellan kontroll 14 och 15 kan man inte springa in på borggården öster om vattnet utan man skulle springa över den första bron och sedan över nästa och in på gården. Jag såg inte upp utan blev inlockad i ”återvändsgränden” av några framför mig och fick springa en rejäl omväg till näst sista kontrollen. Några mindre missar i övrigt gjorde att Thomas fick placeringen 53 och Carina som också gjorde några misstag kom 68.
Det var många kontinentala löpare i toppen av klasserna och det är kanske inte så konstigt eftersom de löper mera sprint än vad vi nordbor gör.
Måndag var vilodag så då passade vi på att utforska området kring vår stuga. Vi tog bilen och åkte på ett Model Event för att utforska skogen i Tisvilde Hegn där nästa tävling skulle gå. Ett bad i havet blev det också och på kvällen hade vi stämt träff med Sofie och hennes familj som var på genomresa söderut och då passade vi på att fira hennes födelsedag.
PÅ tisdagen var det första kvaltävlingen. Den går över långdistans och återigen så gällde det att komma bland de 20 första i sitt heat för att få springa A-final på medeldistansen. Thomas gjorde ett mycket bra lopp trots en bom på 3 minuter och gick in på 4:e plats i M60-4. Carina gick också till A-final med en stabil 18:e plats. Nu var vi alltså kvalificerade till Medeldistansens A-final. För att ta sig till A-finalen på långdistansen så var det nu bra att komma bland de 40 bästa i Medelfinalen. De som gjorde bra lopp i B resp. C -final fick en ny chans.
För egen del så gjorde jag inget bra lopp. Jag småmissade i början för att sedan göra några riktiga grodor i mitten av loppet. Jag slutade 67:a och blev därmed förpassad till B-finalen på Långdistansen. Carina däremot gick jättebra och efter ett stabilt lopp kom hon in på 24:e plats och blev därigenom klar för A-finalen. I och med att vi nu kom ut i skogen som i stora drag påminde om Bornholms skogar så dök det upp flera svenska, norrmän och finnar i toppen på klasserna.
Efter ytterligare en vilodag förflyttade vi oss lite österut på Själland till Gribskov som är en av de större skogarna, om inte den största, i Danmark. En hel del bokskog var utlovad och segrartiden var satt till 50 minuter, vilket innebar lite längre banor jämfört vad vi är vana vid här hemma. Varken Carina eller jag fick till något bra lopp utan var ute och missade en hel del. Till slut kom Carina 64:e i sin A-final och jag blev 46:a i B-finalen. Därmed var tävlingarna slut. Man kan nog konstatera och vi inte räckte till ordentligt. Det var hög klass på löparna så man hade inte råd med några missar. Dessutom tröt nog krafterna lite på slutet av veckan och då kommer ju också misstagen.
Johan P i OKM var också med och hade vinstambitioner men lyckades inte fullt ut. Han var dock bland de tio bästa på alla tävlingar. Nisse Åberg, TGOK och Jerry Martinsson var också med men hade det svårt att göra sig gällande.
En trevlig vecka var slut och vi tog farväl av en trevlig stuga och en trevlig semesterby som hette Melby. Trakten kan rekommenderas inte bara för att springa i skogen utan det fanns mycket MTB stigar i Tisvilde Hegn och att cykla i Danmark är en fröjd då det finns så mycket cykelvägar.
Eder utsända Thomas o Carina
Kommentarer